Mama Kodları ve Standartları

Referans HAstanesi - Mama Kodları ve Standartları

Mama Kodları ve Standartları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bebeklerin ve küçük çocukların sağlık ve beslenme düzeyinin geliştirilmesi açısından emzirmeyi korumanın ve bu uygulamayı canlandırmanın ne denli önemli olduğunu sürekli vurgulamaktadır.
Hayatın ilk birkaç yılı sağlıklı bir yaşamın temellerinin atıldığı son derece önemli bir dönemdir. Anne sütü bebeğin gereksinim duyduğu besin maddelerini uygun miktar ve kalitede içermesi ayrıca infeksiyonlara karşı koruyucu özellikleri ile tek fizyolojik bebek besinidir. Bebeğin fizyolojik ve psikososyal gereksinmelerini 4-6 ay tek başına karşılamaktadır.

Bebek beslenmesi 3 şekilde yapılabilir:
1) Doğal beslenme
2) Karışık beslenme
3) Yapay beslenme

Karışık beslenme ve yapay beslenmede kullanılacak en uygun besin anne sütü ile adapte edilmiş endüstriyel formül sütlerdir. Bu besinler; hijyenik olmalı, sağlıklı bebeğin besin gereksinmelerini karşılayabilmeli, metabolik bir yüklenme ve biyokimyasal bir bozukluğa yol açmamalıdır. Sıvı ve toz şeklinde endüstriyel olarak ve "Codex Alimantorius"a uygun olarak hazırlanmış çeşitli adapte sütler bulunmaktadır. Hazırlanması kolay olan bu sütler anne sütünün verilmediği nadir durumlarda öncelikle verilmesi gereken çocuk besinleridir.

Süt Çocuğu Beslenmesinde Kullanılacak Endüstriyel Sütlerin Bileşimleri (Codex Alimentarious)
1) Whey/kazein oranı anne sütüne benzer olmalı ve bunu sağlamak için protein konsantrasyonu en az 1.5 gr/100ml olmalıdır.
2) Yağlardan sağlanacak kalori en az %30 en fazla %50 olmalıdır.Besin en az 300mg/100kcal linoleik asit içermelidir.
3) Ca/P oranı 1'den küçük 2'den büyük olmamalıdır.
4) Total elektrolit(Na,K,Cl) konsantrasyonu 50 meq/lt olmalıdır.
5) B6 vit 35mcg/100kcal'den fazla olmalıdır.
6) Alfa tokoferol/Doymamış yağ asitleri(gr) oranı 0.4'den büyük olmalıdır.
7) Demir ferro tuzları şeklinde ve en az 1mg/100kcal(veya 0.7mg/100ml) konsantrasyonda olmalıdır.

DSÖ ve UNICEF, Sağlık Assamblesi'nin isteğine uygun olarak anne sütü muadillerinin pazarlanmasıyla ilgili uluslararası niteliği olan bir yasa hazırlamış, 21 Mayıs 1981 tarihinde yasayı kabul etmiştir.


Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla İlgili Uluslararası Yasa İçindekiler
Madde 1- Yasanın amacı
Madde 2- Yasanın kapsamı
Madde 3- Tanımlar
Madde 4- Bilgi ve eğitim
Madde 5- Kamuoyu ve anneler
Madde 6- Sağlık sistemleri
Madde 7- Sağlık görevlileri
Madde 8- Üreticilerle dağıtımcıların istihdam ettiği kişiler
Madde 9- Etiketleme
Madde 10- Kalite
Madde 11- Uygulama ve izleme

DSÖ' ne Üye ülkeler; annelerin emzirmediği ya da kısmen emzirdiği durumlarda bebek mamaları ve bunların hazırlanmasında kullanılan uygun malzemeler için azımsanmayacak bir Pazar olduğunu, bu ürünlerin tümünün ticari ya da ticaret dışı dağıtım sistemleri aracılığıyla ihtiyaç duyanlara gerektiği gibi ulaştırılması ve bunların emzirmenin korunması ve yaygınlaştırılması için gösterilen çabaları engelleyecek biçimde pazarlanıp dağıtılmaması gerektiğini düşünerek yaşamın ilk aylarında bebeklerin çok kolay zarar görebildiğini, anne sütü muadillerinin pazarlanma yöntemlerinin özel olarak ele alınması gerektiğine ve bu ürünlerin alışılmış yöntemlerle pazarlanmasının uygun olmadığına inanarak bu yasayı çıkarmıştır.


Madde-1: Yasanın amacı emzirmenin korunması ve yaygınlaştırılması yoluyla ve gerekli olduğunda anne sütü muadillerinin yeterli bilgi ve uygun pazarlanma ve dağıtıma dayanan uygun kullanımını sağlayarak, bebeklerin güvenli ve yeterli besin almalarına katkıda bulunmaktır.


Madde-2: Formüle bebek maması dâhil anne sütü muadilleri; aynen ya da ilavelerle, kısmen ya da tamamen anne sütü yerine kullanılmasının uygun olduğu söylenerek pazarlanan ya da başka biçimde tanıtılan, biberonla verilebilecek ek gıdalar dâhil diğer süt ürünleri, yiyecek ve içecekler; biberonlar ve emzikler ile ilgilidir.


Madde-3: "Anne sütü muadili": Bu amaç için uygun olsun veya olmasın, anne sütünün yerini kısmen ya da tamamen alabilecek bir ürün olarak pazarlanan ya da başka biçimde tanıtılan herhangi bir yiyecektir.
"Formüle bebek maması": 4-6 aylık bebeklerin normal beslenme gereksinmelerini karşılamak üzere onların fizyolojik özelliklerine uyarlanmış uygulanabilir, Gıda Kodeksi Komisyonu Standartlarına göre sınai olarak formüle edilmiş anne sütü muadilidir.


Madde-4: İster yazılı ister görsel olsun, bebeklerin beslenmesiyle ilgili ve gebe kadınlarla bebek ve küçük çocuk annelerine ulaşması amaçlanan bilgilendirme ve eğitim malzemeleri, aşağıdaki noktaların tümüyle ilgili açık, anlaşılır bilgiler içermelidir:


a. emzirmenin yararları ve üstünlüğü;
b. annenin beslenmesi ile emzirme ve emzirmenin sürdürülmesi için yapılacak hazırlıklar;
c. kısmen biberonla beslemenin emzirme üzerindeki olumsuz etkisi;
d. emzirmeme kararından geri dönüşün zorluğu;
e. gerekli olduğunda, ister hazır halde, ister evde hazırlanmış olsun bebek mamasının doğru kullanımı.

Bu tür malzeme, anne sütü muadillerini idealize eden herhangi bir resim ya da metin içermemelidir.
Üreticilerin ya da dağıtımcıların bilgi içeren ya da eğitsel gereç ve malzeme türünden bağışları ancak ilgili resmi otoritelerin isteği ve yazılı onayıyla ya da devletin bu amaçla belirlediği kurallar çerçevesinde yapılmalıdır.


Madde-5: Bu yasanın kapsamı içindeki ürünlerin kamuoyuna yönelik reklamlar ya da başka yollarla tanıtımı yapılmamalıdır. Üreticiler ve dağıtımcılar, gebe kadınlara, annelere ya da onların yakınlarına doğrudan ya da dolaylı olarak bu yasanın kapsamı içindeki ürünlerden örnekler vermemelidir. Bu ürünler için satış amaçlı reklamlar, eşantiyonlar, tüketiciyi doğrudan etkileyecek yöntemlerle parekende satışları artıracak özel gösteriler, indirim kuponları, satış kampanyaları, zararına satışlar, başka bir ürünün yanında ücretsiz satış gibi herhangi bir satış artırma yöntemine başvurulmamalıdır. Pazarlama personeli, çalışma alanları içinde, gebe kadınlar, bebek ve küçük çocuk anneleriyle temas kurmaya kalkışmamalıdır.


Madde-6: Sağlık sistemi olanaklarından hiçbiri formüle bebek maması ya da yasa kapsamı içerisine giren diğer ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla kullanılmamalıdır.


Madde-7: Sağlık görevlileri emzirmeyi teşvik edip korumalıdır; anne ve bebek beslemesiyle özel olarak ilgili olanlar yasanın getirdiği tüm sorumlulukları bilmek durumundadırlar. Bu yasa kapsamındaki ürünlerle ilgili olarak, üreticilerle dağıtımcıların sağlık uzmanlarına sağladıkları bilgi, bilimsel ve olgusal konularla sınırlandırılmalı ve bu bilginin biberonla beslemenin emzirmeyle eş değerde ya da ondan üstün olduğu yönünde bir inanç yaratmaya ya da bunu ima etmeye yönelik olmaması sağlanmalıdır. Bu yasa kapsamında yer alan formüle bebek mamaları ve diğer ürünlerin örnekleri ya da bunların hazırlanması ve kullanımıyla ilgili araç ve gereçler, mesleki değerlendirme ya da kurumsal düzeyde araştırma amacıyla ilgili araç ve gereçler, mesleki değerlendirme ya da araştırma amacıyla gerekli olmadıkça, sağlık görevlilerine verilmemelidir.
Sağlık görevlileri gebe kadınlarla bebek ve küçük çocuk annelerine ve onların ailelerine bebek maması örnekleri vermemelidir.


Madde-8: Pazarlama elemanlarına uygulanan prim sistemlerinde, bu yasa kapsamındaki ürünlerin satış miktarı prim hesaplarına dahil edilmemeli ve bu ürünlerin satışı için özel olarak kotalar belirlenmemelidir.


Madde-9: Etiketler, emzirmenin teşvik edilmesi esasını zedelememek koşuluyla, ürünün doğru kullanılması konusunda gerekli bilgileri verecek biçimde tasarlanmalıdır.


Kaptan kolayca ayrılamayacak bir etiket üzerinde şunlar bulunmalıdır:
a. "önemli uyarı" veya buna benzer sözcükler;
b. emzirmenin üstünlüğüne ilişkin bir cümle;
c. ürünün sadece sağlık personelinin kullanımının gerekli olduğuna ilişkin tavsiyesi üzerine kullanılması gerektiği ve doğru kullanım yönteminin ne olduğuna ilişkin bir cümle;
d. doğru hazırlama ile ilgili talimatlar ve hatalı hazırlanmış mamanın neden olabileceği sağlıkla ilgili felaketlere karşı uyarı. Ne kabın ne de etiketin üzerinde bebek fotoğrafları olmamalı, bebek mamasının kullanımını idealize edebilecek resimler ya da metinler kullanılmamalıdır.
Bu yasa kapsamına giren formüle bebek mamasının tüm özelliklerini taşımakla birlikte ve fakat ilavelerle formüle bebek maması haline getirilebilecek bebek beslenmesiyle ilgili gıda ürünleri, takviye edilmemiş ürünün bebeğin tek beslenme kaynağı olmaması gerektiği hususunda uyarıda bulunan bir etiket taşımalıdır.


Bu yasa kapsamındaki gıda maddelerinin etiketleri aşağıdaki noktalarda da bilgi içermelidir:
a. içindeki malzemeler,
b. ürünün kompozisyonu/analizi,
c. gerekli saklama koşulları,
d. seri numarası ve söz konusu ülkenin iklim ve depolama koşulları dikkate alınarak belirlenmiş son kullanma tarihi.
Madde-10: Bu ürünler yüksek kalite standartında olmalıdır.
Madde-11: Hükümetler, bu yasanın ilke ve hedeflerini hayata geçirmek üzere toplumsal ve yasal çerçevelerine uygun olarak, ulusal yasalar, yönetmelikler ve diğer uygun önlemler de dahil olmak üzere önlemler almalıdır.


ANNE SÜTÜ YERİNE KULLANILAN ÜRÜNLERİN PAZARLAMASI İLE İLGİLİ ULUSLARARASI YASANIN ÖNEMLİ NOKTALARI
• Anne sütü yerine kullanılabilecek ürünlerin reklamı yapılmaz
• Bu ürünlerin örnekleri veya kullanılan malzemelerin serbest bir şekilde dağıtılmaz
• Sağlık personeli tarafından bu ürünler önerilmez
• Mama firmasının pazarlama personeli ile anneler arasında bağlantı kurulmaz
• Sağlık çalışanlarına mama örnekleri veya hediyeler verilmez
• Afişlerde ve mamaların etiketlerinde, mamayla beslenmenin en ideal
(mükemmel) olduğunu gösterir biçimde bebeklerle mamaların bir arada resimleri bulunmaz.
• Sağlık çalışanlarını mamalar hakkında bilimsel ve tam (olaylara dayanan) bir şekilde bilgilendirilmelidir
• Etikette, mama ile beslenme hakkında bilgi, anne sütünün yararları ve mama ile beslenmenin zararları ve maddi masrafı belirtilmelidir.
• Bebekler için kullanımı zor ürünler desteklenmez.

best-img

2014 Yılından Beri

Bebek Dostu Hastane

Anne ve bebek sağlığını öncelik alıyor, emzirme ve anne sütü kullanımını destekleyen uygulamalarımızla bebek dostu bir hastane olmanın gururunu yaşıyoruz.

Referans Hastanesi, anne ve bebek sağlığını öncelik alarak, doğal ve güvenli bir doğum süreci için uzman kadrosuyla her zaman yanınızda.

Detaylı Bilgi
best-img

SAĞLIĞIN ÖZEL ADRESİ

Özel Referans Hastanesi

Referans hastanesi olarak, hizmetlerimizle ilgili her türlü desteğe ihtiyaç duyduğunuzda, çağrı merkezimiz aracılığıyla 7 gün 24 saat bize ulaşabilirsiniz. Sağlık hizmetlerimizle ilgili herhangi bir sorunuz, talebiniz veya desteğe ihtiyacınız olduğunda, uzman ekibimiz hızlı ve etkili bir şekilde size yardımcı olmak için hazır bulunmaktadır. İletişim için 444 61 72 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

icon
Çağrı Merkezi
444 61 72
shap

Kurumlar

Sağlık Hizmetlerinde Kolaylık ve Güvence

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar İle Sağlığınızı Güvence Altına Alın!

icon
icon
icon
icon